bw-logoSes Işık Görüntü Sistemleri

Video Kurgu ve Montaj

Kurgu ve montaj, video çekim aşamalarından olan post prodüksiyon kapsamındaki faaliyet alanlarından biridir. Kurguda görüntüler senaryoya göre sıralanır, planlama dahilinde sesler, müzikler eklenir. Hareketli görüntülerin izleyiciyi etkilemesi noktasında ayırt edicidir. Pre prodüksiyon ve çekim süreçlerinin belli bir kompozisyonda bir araya getirilmesi olarak ifade edebileceğimiz kurgu/montaj doğru yapılmadığı taktirde görüntüler ne denli iyi olursa olsun ortaya olumsuz sonuçlar çıkabilir.

Kurgu montaj tanımını daha iyi yapabilmek adına, öncelikle prodüksiyon süreçlerine değinmek faydalı olacaktır. Video prodüksiyon klasik anlamda 3 aşamadan oluşan sistemli bir yapıdır:

1) Yapım Öncesi Süreç: Konu, bütçe, ekip, oyuncu, mekân, senaryo, çekim planı, çekim takvimi oluşturulur.

2) Prodüksiyon Süreci:Yapım öncesi doneler bir araya getirilir. Çekimlerin tamamlanmasından set arkası fotoğraflara değin film yapımına dair yapılacaklar burada tamamlanır.

3) Yapım Sonrası Süreç:İngilizcesi ile Post production, kurgu ve montajın yapıldığı aşamadır. Çekilen görüntüler değerlendirilir, dijital ortama aktarılır ve kurgu masasına gider.

Post Production, çekilen görsel ve işitsel içeriklerin düzenlenme aşamasıdır. Videolar, fotoğraflar, müzikler, sesler senaryoya uygun şekilde bir araya getirilir. Video kurgu ve montaj hizmetleri oldukça geniş bir yelpaze sunar. Uzun metraj film kurgusu, kısa film montajı, reklam kurgusu, tanıtım filmi kurgusu şeklinde uzayan bir liste bizleri karşılar. Hem geleneksel medya hem de dijital medya videoları kurgunun kullanım alanındadır. Hatta, sosyal medya kurgu montaj hizmetleri ve alternatif medya kurgusu da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu temel kategoriler kendi içerisinde alt kırılımları barındırır. Ritmik, metrik, overtonal, entelektüel kurgu çeşitleri vardır.

Kurgu nasıl yapılır veya kurgu yaparken nelere dikkat etmek gerekir türü soruların yanıtları değişkenlik gösterir. Film ile yaratılmak istenen etki ve tabii fil türü montaj yaparken belirleyici olacaktır. Temel olarak şunların kararını vermek gerekir:

Bir sahneden diğerine ne zaman geçilmeli?
Sahneler arası geçiş nasıl olmalı?
Sekans geçişleri ne zaman ve nasıl yapılmalı?
Işık, ses, görsel efekt, motion design vb. unsurlar nasıl planlanmalı?

Bilgi talep formu

Projenizi Oluşturmaya Başlıyalım